13/12/2017

De overheid is woensdag een internetconsultatie gestart over vrije routerkeuze. In de bijgaande beleidsregel wordt een modem niet gezien als onderdeel van het telecommunicatienetwerk, wat betekent dat gebruikers vrij zijn een eigen exemplaar te kiezen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken schrijft: "Modems, routers en tv-ontvangers zijn volgens Europese regelgeving onderdeel van het privénetwerk van een consument of bedrijf. Daar hoort bij dat je zelf mag kiezen welke apparatuur daarop het best past bij jouw wensen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Net zoals dat je zelf kunt kiezen welke mobiele telefoon of welk merk televisie je koopt. Hieraan is behoefte bij consumenten en het stimuleert bovendien dat meer aanbieders van deze apparaten toegang tot de markt hebben."

Uit het gepubliceerde concept van de regeling is op te maken dat elk apparaat dat zich achter het netwerkaansluitpunt bevindt, geen deel uitmaakt van het openbare telecomnetwerk. De regeling definieert dit aan de hand van de stroomvoorziening; komt de stroom voor een dergelijk apparaat niet uit het telecomnetwerk, dan maakt het daar ook geen deel van uit.

Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor apparaten die 'uitsluitend een bij een specifiek openbaar elektronisch communicatienetwerk behorende identificatie-, authenticatie- of beveiligingsfunctie' vervullen. Uit de bijbehorende toelichting blijkt dat daarmee wordt gedoeld op decoderkaarten of simkaarten.

De keuzevrijheid voor modems komt voort uit Europese regelgeving. Toezichthouder ACM publiceerde begin dit jaar informatie over vrije routerkeuze op zijn site ConsuWijzer. Toen was echter nog niet geheel duidelijk of een modem of een gecombineerde modem-router daaronder valt. In de huidige conceptregels is dat wel het geval. De consultatie is woensdag van start gegaan en loopt tot 15 februari 2018. Burgers en organisaties kunnen op die manier hun mening over de conceptregeling geven. Volgens Keijzer moeten gebruikers vanaf midden 2018 de mogelijkheid hebben om een eigen modem te kiezen als alternatief voor het exemplaar van de provider.

(Bron: Tweakers.net)

 

Wegens een paar dagen teambuilding worden de bestellingen op donderdag 25 oktober verwerkt.


Onze excuses voor het ongemak en bedankt voor uw begrip.