Hieronder proberen wij kort en bondig uit te leggen wat de (verwarrende) naamgeving voor SMA-connectoren betekenen.

Er zijn 4 verschillende types van SMA-connectoren met een combinatie van geslacht, die verwijst naar de centrale pen en polariteit, die verwijst naar.. uh, dit is waar het verwarrend aan het worden is. Daarom maar wat voorbeelden over hoe de verschillende connectoren eruit zien.

Dit is de SMA variant, ook bekend als RP-SMA. RP-SMA is weer hetzelfde als SMA, maar dan met een omgekeerde polarieit (Reverse Polarity). Vaak worden deze aansluitingen gebruikt op bijvoorbeeld USB WLAN Adapters of andere componenten die direct op de PC worden aangesloten of op bijvoorbeeld routers. Over het algemeen zal dit niet gebruikt worden op een buiten antenne of aansluiting, daarvoor gebruikt men eigenlijk altijd N-Connector aansluitingen.
Het plaartje hieronder legt de verschillen uit:En voor de N-Connector, die heeft dan weer geen RP variant (zoals bij SMA en RP-SMA). Dit soort aansluitingen worden bijna altijd gebruikt op buiten antennes vanwege de robuuste aansluiting, zoals op een boot of op een camper en/of caravan.


Deze bovenstaande connectoren zijn de meest voorkomende aansluitingen. Deze zijn terug te vinden op apparatuur van Ubiquiti en van Alfa Networks.

En dan is er ook nog MMCX:


MMCX connectoren komen het meest voor op Wi-Fi PCMCIA-kaarten zoals antenne-aansluitingen of connectoren voor externe GPS-antennes op kleine apparaten zoals iPads of GPS-ontvangers. De RB2001UiAS-2HnD-IN van Mikrotik gebruikt ook deze aansluiting, maar dat is een interne aansluiting waar de gebruiker zelf niet bij hoort te komen, wat vaker het geval is bij een MMCX connector.